Elselskab klar til nordjysk superbredbånd

Det nordjyske elselskab Himmerlands Elforsyning er klar til at bruge i første omgang 300 til 400 millioner kroner på at udbrede superbredbånd til virksomheder og private. Direktøren mener, det er tid til at nedbryde TDC's monopol.

Himmerlands Elforsyning (HEF) bliver det næste i rækken af elselskaber, som vil bruge store millionbeløb på at udvide butikken og sætte superbredbånd på hylderne.

Repræsentantskabet i HEF besluttede tirsdag at bakke op om bestyrelsen, så der nu etableres et nyt selvstændigt selskab, HEF Bredbånd, hvor bredbåndsaktiviteterne placeres.

Det sker efter et pilotforsøg i nordjyske Arden, hvor knap 80 husstande i samarbejde med NVE Bredbånd, der siden er opkøbt af Dansk Bredbånd, har fået fiberforbindelser til hjemmet.

Fiber til alle

Ambitionen er at nå ud til alle 70.000 husstande i det nordjyske område, som HEF dækker, men det bliver ikke i første omgang.

- Vi har taget det, der ligger tættest på fordelingsnettet, og det er cirka halvdelen. Der regner vi med en investering i størrelsesordenen 300 til 400 millioner kroner, siger Jan Ravn, direktør for HEF.

Ligesom energiselskabet Nesa har gjort det i Nordsjælland, vil HEF grave fiberkablerne ned samtidig med, at der graves elkabler i jorden.

- Vi har det lille held, at vi har et 20 kilovolt luftnet stående, som vi forventer kabellægning af efter orkanen i januar måned, fortæller Jan Ravn.

Kommunal opbakning

Beslutningen om at satse på fiber og superbredbånd er blevet taget, efter kommunalpolitikerne har vist stor interesse for projektet. HEF håber at skulle levere datalinjer mellem rådhus og institutioner med sammenlægningerne af kommuner lige om hjørnet.

I første omgang har HEF kørt med internetforbindelser med en hastighed på to megabit i sekundet, men selskabet vil gerne være med til at skubbe til fartgrænserne.

- Vi har selvfølgelig dimensioneret nettet, så vi kan skalere op i takt med behovet. Vi vil gerne være med til at bryde grænserne for, hvad der kan leveres. Det er et af vores konkurrenceparametre, mener Jan Ravn.

TDC-monopol

Han frygter ikke for konkurrencen og advarslerne fra TDC's koncernchef, Henning Dyremose, der flere gange har kritiseret elselskabernes investeringer i bredbånd.

- Jeg kan godt forstå, når Henning Dyremose siger det, han siger, for han har et forretningsområde, der skal beskyttes. Omvendt må man sige, at der er behov for, at den dominans, TDC lægger på hele bredbåndsområdet i Danmark, bliver brudt. Det er dyrt for kunderne, siger han.

HEF er en del af samarbejdet Energi Nord, som har over 156.000 elkunder i Nordjylland.

Relevante link

http://www.hef.dk/fth/forside/default.asp" target="_blank">HEF Bredbånd




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Industry 4.0 – sådan udnytter du AI og digitalisering til optimering af din produktion.

På denne konference fokuserer på en digitaliseret optimering af processer i produktions- og procesorienterede virksomheder. Herved bliver du f.eks. i stand til at kombinere maskiner med sales forecasting og derved planlægge anvendelsen af produktionsapparat og medarbejderallokering effektivt – samt begrænse materialespild og nedetid ved at optimere produktionsplanlægning og omstilling af produktionsmateriel.

04. september 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

18. september 2024 | Læs mere


Nye forretningsmæssige gevinster med Microsoft Dynamics 365

Eksperter fra CGI stiller skarpt på hvordan, du lærer også hvorfor det er vigtigt at have fokus på både processer, teknologi og mennesker - og hvordan du kommer i gang med løbende optimering af forretningsudvikling.

25. september 2024 | Læs mere